pondelok 11. decembra 2017

CAT S60 - telefón pre mačičky? / spolupráca s mojandroid.sk



Ahojte :)
Tentokrát sa povenujeme troška nezvyčajnej téme na mojom blogu ale bola by škoda tento článok neuverejniť. Vyhrala som totižto na pár dní testovanie 1. mobilu na svete s termokamerou a mohla som sa s ňou dosýta vyšantiť a vyskúšať čo všetko dokáže. A Vám vďaka mojandroid.sk prinášam výsledok môjho testovania a dojmov.
Najskôr však nebudem predbiehať a predstavíme si ho po tej parametrickej stránke a taktiež aj dizajnovej.

Čo  v sebe tento zázrak má?

To, že značka Caterpillar, teda skrátene Cat, vyrába stavebné stroje nie je pre Vás určite žiadnym prekvapením. Tým prekvapením však budú jednoznačne parametre, ktoré so sebou tento "stavebný" mobil prináša.
Má 4,7-palcový LCD s rozlíšením 1 280 x 720, s 8 jadrovým procesorom Snapdragon 617, 3GB RAM a 32 GB vnútornej pamäte, ktorá sa však dá ešte navýšiť pomocou micro SD karty do 128 GB a naprosto fenomenálnym sa stáva aj preto, lebo je zároveň aj duálnym mobilom na 2 nano sim karty.  Poháňaný je Li-ion batériou s kapacitou 3800 mAh s funkciou Quick charge 2.0 a s operačným systémom Android 6.0.1 Marshmallow. Predný fotoaparát má 5Mpx a zadný 13Mpx. A jeho rozmery sú 147,9 x 73,4 x 12,7 mm s váhou 222 g .
Jeho vzhľad je naozaj robustný a vyzerá ako nerozbitné monštrum, ktoré prežije všade a všetko. To sa potvrdilo aj pri armádnych testoch MIL-SPEC 810G, ktoré tento telefón podstúpil a zvládol ich na výbornú. Telefón bol vystavený extrémnym podmienkam ako voda, piesok, pleseň. Vďaka týmto testom sa môže telefón pochváliť certifikátom typu IP68 - najvyšší možný stupeň ochrany pred vodou a prachom = 60 minút pod vodou v hĺbke 5m, čo zatiaľ žiadny iný telefón nemá. Telefón dokonca jednoduchou animáciou upozorňuje na to, ktorý kryt nie je dostatočne uzavretý a tým pádom nie je krytá jeho odolnosť. A ak Vám ani toto ešte nestačí, tak telefón zvládne úplne bez problémov pád z výšky 1,8 metra vďaka špeciálnemu tvrdenému sklu Gorilla Glass 4 a teplota, pri ktorej je schopný bežnej prevádzky je od - 25 °C až do + 55 °C.  Nestratí sa preto ani pri vodných či zimných športoch, turistike v zasnežených horách alebo pri práci na stavbe alebo v extrémnych podmienkach.
Sloty na nano sim karty sú prepracované a pamäťová karta sa dáva dvojposchodovo.
Čiže nie je to 1x Sim a 1x pamäťovka ako u ostatných mobilov ale 2x Sim + 1x pamäťovka. Aj toto patrí jednoznačne k parametrom, ktorými sa CAT S60 môže pochváliť a vyniká tým pred konkurenciou.


Ako som spomínala už vyššie, tak mobil disponuje s 13Mpx zadným fotoaparátom + FLIR Lepton modulom a predným 5 Mpx fotoaparátom.

Oba fotoaparáty sú však podľa mňa veľmi priemerné a priznám sa, že pre mňa sú doslova sklamaním. Fotoaparáty veľmi pomaly zaostrujú, v režime termokamery sekajú až doslova mrznú a toto sa prejavuje aj pri natáčaní videa.



A ešte než sa pozrieme na výsledky testovania termo kamery, na ktorú som sa v konečnom dôsledku zamerala úplne najviac, tak sa musíme pozrieť na mobil kolom dokola a ukážeme si, aké všetky tlačidlá má a čo navyše dokáže.

Na ľavej strane sa nachádza vrúbkované zapínacie/odblokovávacie tlačidlo, žlté tlačidlo - ktorého funkciu si nastavuje majiteľ mobilu, skryté tlačidlo SOS, skrytý nabíjací konektor micro USB s OTG. a taktiež v rohu skrytý jack na slúchadlá.

Pri otváraní krytov na micro usb konektor a SOS tlačítko som si skoro vylámala nechty. Toto otváranie nie je zrovna najvhodnejšie riešené pre ženy.Chcelo by to možno výrez na necht, prípadne aby to bolo napr. z gumy. Avšak je mi jasné, že keď má byť mobil vodotesný do 5 metrov počas 1 hodiny, tak asi to inak byť nemôže. :)

A na pravej strane sa nachádzajú klasické tlačidlá na reguláciu zvuku.
Určite Vás zaujíma ako CAT zabezpečuje vodeodolnosť mikrofónu a reproduktoru. Na hornej a dolnej časti sa nachádzajú "páčky", ktoré pri "prekliknutí" určujú 2 metrové alebo 5 metrové tesnenie telefónu. Pri štandardnom používaní odporúčam nechávať 2 metrové tesnenie, pretože 5 metrové má obrovský vplyv na reproduktor a mikrofón a to zhoršeným zvukom.








Z parametrovej a dizajnovej stránky by to bolo všetko. Poďme sa teda už konečne pozrieť na fotoaparát a unikátnu termo kameru.
Vstup do aplikácie nájdete aj na úvodnej obrazovke prípadne v hlavnom menu.














V režime termokamery je taktiež možné si vybrať z viacerých štýlov, ktoré Vám umožnia ešte lepšie odhadnúť napríklad úniky tepla.




Pár fotiek z práce v banke :)


Obrysy mojej ruky sú posunuté o kúsok ďalej ako je obrys zachytený termokamerou. Dôvodom je, že  termokamera nie je zabudovaná priamo vo foťáku ale nachádza sa o kúsok nižšie a tým pádom vzniká aj takýto nesúlad.


Kde je môj mobil najhorúcejší?

Naša automatická pokladňa a verifikátor pravosti bankoviek... aj tie majú svoje najhorúcejšie miesta.

Ak zakryjeme fotoaparát, tak obrysy predmetov miznú a zostávajú len obrysy tepla vďaka termokamere. Tým pádom môžme povedať, že v režime termokamery spolupracujú obe kamery... aj klasická 13Mpx ale aj termo.





Rozdiel medzi nezakrytou a zakrytou normálnou kamerou je vidno aj na nasledujúcich dvoch obrázkoch.




Môj pes vyzerá v režime termokamery ako z inej planéty :D









Vďaka termokamere je jednoznačne vidieť, ktorá hadička je na studenú a ktorá na teplú vodu.











Termokamera nemá problém zachytiť ani teplo z rúk, ktoré zanecháte po kontakte s hocijakým predmetom až do kým predmet znova "nevychladne" do teploty prostredia.






Hmmmm, koľko asi tak môže mať teplotu plameň na šporáku? Viac ako 150,3 °C.























Kto uhádne, že prečo je táto stena takto sfarbená?


Ak ste hádali, že preto lebo na druhej strane máme kúpelňový radiátor, tak ste uhádli a tým pádom to je dostatočný dôkaz na to, že kamera funguje tak ako má.

Akú teplotu má fén? Taktiež viac ako 150,3 °C.



Momentálne prerábame kuchyňu s tým, že nové elektrické káble sa prevádzali cez kúpelňu a toto na ne hovorí termokamera:


A čo takto si odmerať teplotu bez teplomera pod pazuchou? Že by nová modernizácia v zdravotníctve ?




Akú teplotu má môj kebab v bagete? Cca 41,2 °C  ... informácia síce nepodstatná ale dobre vedieť ! :D


Čo sa mi to odráža v odraze mobilu?

Lampa... Termokamera dokázala rozoznať a správne sfarbiť aj lampu cez odraz v mobile.
Pozoruhodné.


















Plusy
+ termo kamera FLIR
+ Android Marshmallow
+ 2 nano simky + 1 pamäťovka zároveň
+ masívne odolné prevedenie
+vodeodolnosť IP68

Mínusy
- cena
- slabšia čitateľnosť displeja na priamom slnku
- sekajúci / mrznúci fotoaparát najmä pri režime termokamery
- priemerné fotoaparáty

Je teda CAT (mačka) pre Mňauparkové (rozumej Auparkové) mačičky? Nemyslím si. Ako žena som proste pre mňa praktické využitie naozaj nenašla. Tento telefón rozhodne patrí do mohutnej mužskej ruky, ktorá s ním určite bude vedieť čo robiť. Máloktorá žena totižto potrebuje vidieť napríklad také úniky tepla z okien, ktorá hadica je na studenú vodu a ktorá na teplú a či radiátor hreje tak ako má. Tento mobil sa nestratí pri žiadnych stavebných prácach a povolaniach toho týkajúcich sa. S termokamerou som sa síce vybláznila ale je to krátkodobá zábavka, ktorá by ma jednoducho po čase omrzela. Jednoznačne som však za túto skúsenosť vďačná a konečne viem ako videl Predátor. Bohužiaľ však ja ako žena, ktorá pracuje ako bankárka by takýto typ telefónu naplno nevyužila. Vodeodolnosť oceňujem najmä pri mojich kuchárskych zručnostiach, keďže čítam recepty prevažne z mobilu a práve pri tomto type mobilu by som si nemusela ruky umývať a utierať zakaždým pri práci napr. s múkou ... alebo celkovo s vodou, pretože môj Samsung Galaxy S6 vodeodolný nie je a veľmi ma hnevá, že zakaždým si musím sušiť ruky keď si potrebujem pozrieť pokračovanie. To je asi tak všetko pre mňa z praktického využitia. :)
 Dúfam, že sa Vám recenzia a aj fotky páčili a vidíme sa pri ďalšom článku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára