sobota 9. marca 2013

Banánovník

Ahojte :)
Viem, že to moc nepatrí k tématike mojej stránky :D Ale veľmi sa z toho teším :) tak prečo nie ? :)

Minulý rok 16.8. som dostala od maminy môjho priateľa banán :) Respektívne to bola odnož z jej banánu, ktorý si už dlhšie pestovala :)
Po donesení domov vyzeral takto :
Rozhodla som sa ho hneď aj presadiť, keďže mu tie odnože čo mal pri sebe výrazne škodili a taktiež nemal miesto na korene.
Takto vyzeral o dva dni v novom kvetináči :)



Docela som sa aj začala báť, či vôbec prežije, keďže som to poňala trocha vo veľkom a veľkosť kvetináča som asi prehnala :) Ale nakoniec sa spamatal a o dva mesiace vyzeral takto:
Rastie ako z vody :) Každý druhý deň ho dosýta polejem :) a keď bolo leto, tak som ho aj kropila prevarenou vlažnou vodou :)

 Po takých 3 mesiacoch mi vyhnala ďalšia odnož, ktorú som hneď odstránila, dala do vody a neskôr keď vyhnala korene, tak som ju zasadila :)

Je 09.03.2013 a môj banánik vyzerá takto :) Podrástol :)
Dúfam, že o pár rokov budem oberať banány :D Ja viem, že je to takmer nepravdepodobné, ale nechajte ma v tom :D Pretože už som videla aj fotky banánu pestovaného v byte, ktorý zarodil 150 banánov :) Prikladám fotky :



Držte palce :)

10 komentárov:

  1. Podľa mňa sa to k téme blogu hodí, pretože väčšinou baby sa zaoberajú s rastlinkami. Teším sa, že si nám ukázala svoj krásny výpestok, vidím, že sa mu u teba naozaj darí a že sa o neho pekne staráš. Prajem ti, aby zarodil tak ako si želáš a určite keď sa o neho budeš ďalej tak starať, tak sa i tak stane ;) len tak ďalej! Je naozaj krásny.
    Máš doma veľa rastliniek, o ktoré sa staráš? Aj ďalšie exotické?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Ďakujem, rozhodne sa mu dostáva veľa lásky odomňa, tak dúfam, že hádam raz aj zarodí o pár rokov. :) Okrem banánu mám ešte pomaranč, mandarínku, citrón (ale ešte sú malinké), ďatlové palmy (také dlhé listy zatiaľ len) a každý rok si sadím litchi, ale to mi bohužiaľ aj každý rok uschne, pretože potrebuje špeciálne klimatické podmienky, ktoré mu neviem dať :( Ale teraz je celú zimu pod sáčkom kde sa on sám rosí :) a zatiaľ je v pohode ... a ešte som skúšala pomelo, to mi zatiaľ nevyšiel výhonok, uvidíme neskôr... a kôstka z manga a papáye mi bohužiaľ odhnili skorej ako stihli vôbec nejaký výhonok mať...

      Odstrániť
    2. Fíha, no to je neuveriteľné, že máš až toľko exotických rastliniek. Obdivujem ťa, že máš s tým toľkú trpezlivosť a vieš ako sa starať. Držím ti v tom palce a som zvedavá, ako sa ti v tom bude ďalej dariť. Držím palce aj s tým litchi :) musí to byť veľká radosť, keď vidíš, ako sa ti tvoja snaha vypláca a ako rastú.

      Odstrániť
    3. trpezlivosť je základom úspechu :) a veľmi ma teší keď vidím, že sa tomu darí a nenadarmo sa s tým piplem :)

      Odstrániť
  2. vieš čo mi máme tiež a už sme mali aj banány... raz do mesiaca ho polej čiernym čajom ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne ? :) jeeeej to musí byť úžasne, chutné a zdravé papať vlastné banány :) Ďakujem za radu :) a čo vlastne ten čierny čaj spôsobí?

      Odstrániť
    2. preňeho je čierny čaj ako pre nás vitamíny, tie banány sú lepšie než z obchodu :* mňam. Ten čierny čaj ho vyživuje a urýchle rasť a ešte neviem čo :)

      Odstrániť
    3. Dobre vedieť :) Ďakujem ti veľmi pekne za radu :) Určite ho začnem čajíkovať :)

      Odstrániť
    4. To je super, že si nám tu takto poradila, ďakujeme :) Hlavne Nikkie to ocení

      Odstrániť
    5. to áno :) veď nech je o môj banánik dobre postarané :)

      Odstrániť